Concerts Lesbos Greece, Refugee Camps, Connect by Music

Utrecht, 18 maart 2019 AANKONDIGING VOOR PERS

Twee Nederlandse topviolisten naar Lesbos voor bijzonder concert

Het aanstormende viooltalent Tim Brackman zal samen met topviolist Jeroen de Groot van 7 tot 13 juli 2019 naar het Griekse eiland Lesbos afreizen voor een aantal bijzondere concerten. Zij treden op met het ‘CbM Orchestra’, een gelegenheidsgezelschap dat bestaat uit vluchtelingen die de muzieklessen van de Nederlandse hulporganisatie ‘Connect by Music’ volgden.

Connect by Music is een initiatief van Jeroen de Groot en “oud”- ondernemer Adriaan Kok. Samen met Griekse muziekdocenten en studenten muziektherapie uit Nederland, België en Scandinavië bieden zij sinds begin 2017 een muziekprogramma aan bij verschillende vluchtelingenkampen op Lesbos en het vaste land van Griekenland. De muzieklessen zorgen niet alleen voor een zinnige tijdbesteding maar helpen ook met het verwerken van trauma’s en het verbinden van de bewoners van de kampen. Vanwege de positieve effecten van het muziekprogramma is Connect by Music met internationale en Griekse hulporganisaties alsmede overheid in gesprek om te onderzoeken of het breder ingezet kan worden. Inmiddels hebben meer dan duizend mensen het programma van Connect by Music gevolgd, waaronder veel jongeren die voor het eerst een muziekinstrument in handen hebben. Met de deelnemers is in 2018 een orkest gevormd dat zes concerten gaf. Voor de zomer van 2019 staat een nieuwe editie op het programma.

Topviolisten

Jeroen de Groot is heel blij dat komende zomer Tim Brackman meegaat om het speciale orkest te begeleiden. Brackman (1993) geldt als een van de meest getalenteerde jonge Nederlandse violisten van dit moment. In 2018 behaalde hij de derde plaats van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en de NTR-prijs voor de beste uitvoering van ‘Aeriko’, een muziekstuk van de ‘Componist des Vaderlands’ Calliope Tsoupaki. Eerder won hij prijzen op concoursen als het IPMC en het Prinses Christina Concours (2009 en 2011). Tim treedt regelmatig op als solist, is tweede violist van het Animato Kwartet en vormt samen met zijn zus Anne (piano) en Kalle de Bie (cello) het Brackman Trio. Jeroen de Groot (1961) won in 1985 zelf het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en andere prestigieuze Nederlandse en internationale prijzen. De Groot is actief als solist met orkest en heeft concerten over de hele wereld gegeven.

Jeroen de Groot:
“We werken veel met gitaar en zang. Alhoewel de orkestleden geen professionals zijn, raakt de muziek die we samen maken ons diep in het hart. De emotie die het orkest laat voelen is zo sterk en laat niemand onberoerd. Als ik met deze mensen op het podium sta en ze zingen uit volle borst over hun thuisland krijg ik een brok in mijn keel. De concerten werden in 2018 drukbezocht, soms hadden we meer dan 1000 bezoekers, Grieken en vluchtelingen naast elkaar, de atmosfeer op deze avonden was uniek, verbindend en vol liefde. Tijdens een van de concerten stond de Directeur Generaal Migration van de EU, Paraskevi Michou te dansen met vluchtelingen die verbleven in het kamp Moria.”

Tim Brackman:
“Als laureaat van het Nederlands Vioolconcours krijg ik veel uitnodigingen voor optredens. Dit is wel een zeer bijzondere uitnodiging die ik ontving. Nadat ik op internet het werk van Connect by Music had bekeken was het snel duidelijk: dit wil ik graag doen. Dit project is een unieke kans om als musicus een concrete bijdrage te leveren aan een betere samenleving. Samen met Jeroen gaan we het orkest dragen tijden hun optreden. Jeroens verhaal maakt me nog enthousiaster om hier aan deel te nemen. Samen delen we een succesvolle ervaring op het podium van het concours die ons beider leven heeft beïnvloed. Om straks samen met Jeroen deze totaal andere ervaring op Lesbos te mogen delen beschouw ik als een voorrecht.”

Nederlandse Vioolconcours

De bijzondere samenwerking tussen Jeroen de Groot en Tim Brackman wordt ondersteund door Het Nederlandse Vioolconcours. Dat is sinds juli 2012 de organisatie waarbinnen het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, het Davina van Wely Vioolfestival en de Iordens Viooldagen zich hebben verenigd. Vele namen van grote violisten zijn verbonden aan deze concoursen. Zo werd in 1967 tijdens het eerste concours het podium veroverd door Emmy Verhey. “Door de inzet van een van onze jongste laureaten en een oudere winnaar van het concours voor dit bijzondere project laten we zien dat muziek niet alleen iets is voor de vaste bezoekers van concertzalen. Muziek kan ook voor mensen in hele moeilijke omstandigheden veel betekenen”, aldus directeur Aart-Jan van de Pol van het Nederlandse Vioolconcours. “Muziek is de enige wereldtaal en verbindt ons allen. We vinden het fantastisch dat Tim en Jeroen samen op pad gaan om de kracht van muziek uit te dragen.”
De concerten in 2018 werden door de Griekse nationale televisie en de Nederlandse omroep MAX-NPO opgenomen.

Violisten Tim Brackman & Jeroen de Groot

www.nederlandsvioolconcours.nl
www.connectbymusic.com

Noot voor de redactie:
Nederlands Vioolconcours: directie@vioolconcoursen.nl
Connect by Music: info@connectbymusic.com