Stravinsky – L’Histoire du Soldat – Het Verhaal van de Soldaat

Date/Time
Date(s) - 23/06/2019
15:00 - 16:30

Location
Tindalvilla, Bussum

Category


Tim Brackman, violin and acting
Members of the Radio Filharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest and Nederlands Filharmonisch Orkest

More info

DE SOLDAAT: TIM BRACKMAN
DE DUIVEL: PETER LUSSE
DE PRINSES: ELINE VAN ARK
ENSEMBLE: zeven excellente musici uit Radio Filharmonisch OrkestRotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Filharmonisch Orkest
Viool: Kees Hülsmann
Klarinet: Tom Wolfs
Fagot: Jos Lammerse
Contrabas: Rudolf Senn
Trompet: Hans van Loenen
Trombone: Herman Nass
Slagwerk: Hans Zonderop

Zondag 23 juni 2019 om 15.00 uur wordt in de tuin achter de Tindalvilla* aan de Nieuwe ’s Gravelandseweg 21 te Bussum het muzikaal theatraal meesterwerk van Igor Strawinsky uitgevoerd dat hij honderd jaar geleden schreef op een libretto van Charles Ferdinand Ramuz. De vertaling van Martinus Nijhoff werd door Rob van de Meeberg bewerkt en in een andere vorm gegoten; de tekst van de verteller wordt ook door de acteurs vertolkt waardoor het verhaal meer beweging krijgt. De rol van de soldaat is ook anders; geen acteur die nep-viool speelt maar een violist die de uitdaging heeft aangenomen niet alleen hele lappen tekst, maar ook de dansen uit het hoofd te spelen. Een primeur!
Geschikt voor alle leeftijden vanaf 8 jaar.

*Bij slecht weer in de theaterzaal van het Willem de Zwijgercollege tegenover de Tindalvilla (maximaal 250 personen). Het WdZC leent ons 200 stoelen in de tuin zodat u geen stoeltjes hoeft mee te nemen.

HET VERHAAL VAN DE SOLDAAT is een Faustiaanse parabel van een jonge soldaat die een deal sluit met de duivel. De duivel biedt hem een boek aan dat voorkennis geeft van beurskoersen en hem rijk zal maken. De duivel vraagt hem daarvoor in ruil zijn viool (zijn ziel) en drie dagen les bij hem thuis te geven waarbij volop de beste gerechten en drank kunnen worden geconsumeerd. Natuurlijk heeft de duivel de jongeman misleid; bij zijn terugkeer in zijn dorp is iedereen doodsbang voor hem, omdat ze denken dat hij een geest is.Het zijn in feite drie jaar geweest, geen drie dagen. De soldaat koopt zijn instrument terug, maar het instrument speelt niet meer, hij scheurt het boek met voorkennis kapot.
De tweede helft begint met de soldaat die hoort over een depressieve prinses die verlamd in haar stoel zit. De koning geeft haar hand aan degene die haar kan opwekken. De soldaat verbreekt de greep die de duivel op hem heeft door al zijn geld te verliezen in een kaartspel en de duivel dronken te voeren. De soldaat ontfutselt hem de viool en weet de prinses op te wekken om te dansen op zijn vioolspel. De duivel waarschuwt hem dat hij zijn ziel opnieuw zal verliezen als hij de grenzen van zijn nieuwe domein overschrijdt. Als de prinses hem naar zijn moeder vraagt en hij haar wil opzoeken en vragen in de luxe te komen delen, triomfeert de duivel. Waarom verlangen we ernaar wat we ooit hebben gehad toe te voegen aan wat we nu hebben? Waarom willen alles hebben en daarmee riskeren alles te verliezen?

KAARTEN zijn a contant te verkrijgen bij de Bussumse Wijnkoperij in de Spiegelstraat 38 en bij notariskantoor Doude van Troostwijk, Meerweg 17 in Bussum.  Als u via de website www.tindal of € 25,- per kaart (kinderen € 7,50) overmaakt op rekening NL94ABNA055.40.65.681 van de Tindalstichting in Bussum is uw reservering definitief. Kaarten worden niet opgestuurd.
Contact: 035-6922947
www.tindal.nl